Minstemål, fredning og sesong

Det er ikke noen hemmelighet at jaktinteressen er stor i klubben vår. Vi er heldige som har et fantastisk område å boltre oss i, med gode muligheter for å ta med seg seg fersk fisk eller skalldyr opp fra et dykk.

Vi oppforder alle til å fangste på en bærekraftig måte og i tråd med gjeldende regelverk. Noen arter er forbudt å ta, andre er rødlistet og sårbare for overfiske. Her kommer en liten oversikt over de vanligste artene vi har i vårt nærområde, når de er i sesong og hvilke minstemål som gjelder. (Merk at dette er regler som gjelder for vårt nærområde, andre steder i landet kan ha andre regler.)

Her finner du Fiskeridiretorates komplette liste over minstemål for fritidsfiske.

Dette kan du fange eller høste

Torsk (minstemål 40 cm)

Dette er en av de mest populære matfiskene vi har. I vintermånedene trekker torsken inn mot grunnere områder. Spesielt fra desember til mars er det gode muligheter for å treffe stor torsk ganske grunt. Det har blitt tatt torsk på over 20 kg på klubbdykk.

Hvis du skal prøve deg på stor torsk, så bør du ha kraftig slynge/lyster eller harpun.

Sesong: september–april
Gytetid: mars–april.

Rødspette (minstemål 29 cm)

Rødspetten har fast, hvitt og mildt velsmakende kjøtt. Det har en litt søtlig smak som gjør det lett å like.

Rødspetten er lett gjenkjennelig på de tydelige, røde flekkene, men det er viktig å merke seg at også skrubbe og sandflyndre kan ha røde flekker. Et annet kjennetegn er at rødspetten har en rekke av beinknuter fra baksiden av øynene og bakover mot gjellelokket. Rødspetten kan bli minst syv kilo.

Sesong: april–oktober
Gytetid: februar–mars (da blir fisken veldig mager og er ikke å anbefale)

Lomre (minstemål 25 cm)

Lomre er en utmerket matfisk som vi ofte finner når vi dykker. I motsetning til andre flyndrefisker som ofte er å finne på sandbunn, finner vi gjerne lomrene på hard bunn, hvor de bruker kamuflasjen sin godt. Lomren har et fast, hvitt og meget delikat kjøtt med en mild, skalldyraktig aroma. Som annen flatfisk kan lomren brukes både hel og som filet. 

Sesong: Mai-September

Piggvar (minstemål 30 cm)

Piggvar er en eksklusiv matfisk som står høyt på ønskelisten vår når vi er ute på fangstdykk. Klubbrekord på piggvar er 11,2 kg, og det er ikke uvanlig at vi finner den i størrelsen 5-8 kg. Piggvaren trives på sandbunn og vi finner den typisk på steder med kritthvit, ren sand mellom holmer og skjær lengst vest. Dykker du et sted hvor du ser sanden ligge i «ørkenbølger», så bør du ha øynene med deg. Piggvaren graver seg ofte ned så kun øyne og munn er synlig, og den stoler på kamuflasjen sin, noe som gjør det lett å komme tett på. Vi har 4-5 faste dykkemål hvor vi vet det er mulighet for å finne piggvar.

Sesong: Piggvaren gyter på grunt vann om sommeren og vi finner den som regel om høsten eller på vinteren. Men det har vært tatt piggvar i både juli og mars. Se fangstrekorder.

Kamskjell (minstemål 10 cm)

Skjellene har best matinnhold når de når en størrelse på rundt 12 centimeter. Oppbevart kjølig holder de seg levende i om lag fire dager etter opptak, og har derfor en kort holdbarhet. Kamskjell som skal oppbevares lenger enn fire dager bør derfor renses og fryses.

Skjellene har en mild, søtlig og svært delikat smak, og ved tilbereding er det viktig å unngå sterke smaker som overdøver den gode skjellsmaken.

Sesong: Kamskjell finner vi hele året, men de har best kvalitet utenom gytetid (mer spenst og sødme)
Gytetid: april–september

Breiflabb (minstemål 60 cm)

Kjøttet i breiflabbhalen er fast, hvitt og meget velsmakende. For å få best mulig kvalitet på kjøttet må vi flå fisken, trekke av hinnene som ligger mellom kjøttet og skinnet, rengjøre kjøttet grundig og oppbevare det kjølig et par døgn før bruk.

Breiflabb må tilberedes med omhu. Stekes eller grilles den for lenge, blir den seig. Breiflabben er en ganske mager fisk, så det er viktig å tilsette litt fett under tilberedningen. Tar du en stor breiflabb, så pass på at du får med deg kjakene før du hiver hodet. Kjakene egner seg veldig bra til steking på høy varme, f.eks grilling.

Sesong: Breiflabben tar vi året rundt
Gyting: Februar–mars. Når breiflabb gyter, sender de ut et stort bånd med egg. Disse båndene kan være opptil 17 meter lange og en halv meter brede. Havforskningsinstituttet ønsker dykkeres hjelp til å lære mer om breiflabbens gyting. Les mer om det her: Forskere trenger din hjelp til å finne breiflabb-egg

Hyse (minstemål 32 cm)

Hysen er en torskefisk og er lett gjenkjennelig på grunn av sitt overbitt, og en tydelig mørk flekk bak brystfinnen. Den er en bunnfisk og vi ser ofte små hyser på dykk. Det er ikke veldig vanlig å treffe på de store eksemplarene, men klubbrekorden er faktisk 8 kg.

Lyr og sei (ikke minstemål)

Både lyr og sei er kombinert bunnfisk og pelagisk fisk som svømmer i stim, og vi finner dem typisk i samme områder på steder med tareskog og gjerne litt strøm. De er ikke så lett å jakte på, med mindre man har harpun. Sommer og høst er det mulig å treffe på stor lyr ganske grunt i tareskogen.

Krabbe (minstemål 13 cm)

Krabber kan vi finne mye av i de områdene vi dykker. Som dykkere har vi heller ingen begrensing på hvor mange krabber vi kan plukke.

Sesong: Krabber kan fanges hele året, men de er bedre og mer kjøttfulle om høsten etter at de har spist seg opp for å ha nok energi til skallskifte og gyting. Etter gyting trekker de dypere og de vil også da være relativt tomme. Det samme gjelder krabber som nylig har skiftet skall.

NB: Det er forbudt å knekke klør av levende krabber.

Litt mindre vanlige arter

Lysing (minstemål 30 cm)

Lysingen er torskefisk som er gjenkjennelig på en langstrakt kropp, blank farge, underbitt munn med kraftige tenner og blåsvart munnhule. Den har en kort og en lang ryggfinne. Lysingen er en rovfisk som beveger seg i hele vannsøylen, men på dykk finner vi dem gjerne liggende på bunn. Lysing er en utmerket matfisk. Det er ikke så ofte dykkere treffer på lysing, men det har vært gjort observasjoner i våre nærområder.

Sesong: Kan fiskes året rundt, men størst mulighet å finne dem på grunt vann sensommer og høst. Det er gjerne de små eksemplarene vi finner på dykk.

Steinbit (Gråsteinbit) – ikke minstemål

Det er et mektig syn å treffe på en stor steinbit under vann. De store eksemplarene er ganske harmløse, mens de små fort kan være litt hissige. Små steinbit er også brune i fargen. De trives i steinurer på steder med strøm. Vi ser dessverre ikke så mye steinbit på dykk lenger. Det har kanskje noe å gjøre med at de er stedbundne, noe som gjør at dykkere har potensiale for å utrydde steinbiten i et område. Den er ikke rødlistet, men vi oppfordrer dykkere til måtehold.

Kveite (minstemål 84 cm)

Kveite over minstemål er relativt sjelden å treffe på dykk i våre trakter. Er du så heldig å finne kveite over minstemål så bør du være utstyrt med harpun om du skal ha sjans til å få med deg fisken opp.

Det er uansett ikke lov å fiske kveite fra og med 20. desember til og med 31. mars (sør for 62°N).

Piggskate

Det fiskes ikke aktivet etter piggskate og er ikke satt noe minstemål. Vingene på skatene er spiselige og blir av mange regnet som en delikatesse. På grunn av det høye innholdet av urea er det viktig at skaten fileteres raskt og tilberedes/serveres i løpet av et par dager, hvis ikke kan man risikere at kjøttet smaker ammoniakk. Med mindre du har bestemt deg for å tilberede skatevinger til middag, oppfordrer vi heller til å nyte synet av de majestetiske skapningene om du er så heldig å se en skate på et dykk.

Fredede arter

Hummer: Dykkere har forbud mot å plukke hummer, hele året.

Ål: Vanlig ål er totalfredet. Havål er ikke fredet.